Loopbaanadvies zet je aan het denken

Merel vertelt: “Ik wilde marktonderzoeker worden. En dat was jarenlang mijn doel. Tijdens studies had ik geen oog voor signalen die er wel eens op zouden kunnen wijzen dat het niet bij me zou passen. Als ik nu terugkijk, had ik zelfs oogkleppen op. Terwijl ik had kunnen weten dat het werk als marktonderzoeker me niet blij zou maken. Het is heel zakelijk, terwijl ik juist van het persoonlijke contact ben. Ik werk liever met mensen dan met bedrijven. Dat maakt me blij.”

Toen ze erachter kwam dat het werk niet bij haar paste, wist Merel het niet meer. Wat zou ze dan wel leuk vinden? En hoe wist ze dan zeker dat ze het leuk zou blijven vinden? Ze wilde graag zeker weten dat haar volgende stap wel een goede stap zou zijn.

"Als ik nu terugkijk, had ik zelf oogkleppen op."

Gratis loopbaanadvies

Merel: "Advies van een loopbaanadviseur aan het begin van je carrière ligt misschien niet zo voor de hand. Aan de andere kant: mijn moeder heeft dankzij een loopbaanadviseur in het verleden ook haar droombaan gevonden. Daardoor werkt ze nog steeds met veel plezier. Maar goed loopbaanadvies is vaak duur. Dat hield me tegen.”

Het was Merels moeder die haar tipte over het gratis loopbaanadvies van Wijzer in je Werk, onderdeel van 1Werkcentrum. Merel: “Heel even dacht ik: kan het wel goed zijn als het gratis is? Aan de andere kant: de informatie op de site sprak me aan en ik had niets te verliezen. Dus vroeg ik een adviesgesprek aan. Daarna volgde al snel een uitnodiging voor het eerste gesprek.”

Ook weten welke baan jou écht blij maakt? We helpen je graag.

Neem contact op

In drie stappen naar inzicht

Alco van Dam (een van de loopbaanadviseurs van Wijzer in je Werk) zag al in het eerste gesprek waar het probleem zat bij Merel. “Dat vind ik mooi. En het is denk ik ook waarom ik daarna zo snel vooruitgang kon boeken.”

Merel vertelt: “Ter voorbereiding op het gesprek daarna vulde ik een uitgebreide test in om mijn belangrijkste kwaliteiten te ontdekken. De uitkomst? Sociaal, gevolgd door ondernemend en intellectueel. Stuk voor stuk kwaliteiten waarin ik mezelf herkende. En die combinatie van kwaliteiten, die zoek ik nu in een baan. Maar hoe?”

In aanloop naar het derde gesprek ging Merel daarom op zoek naar organisaties die haar aanspraken. Met Alco besprak ze hoe je met dat soort organisaties in contact kunt komen. Door ze bijvoorbeeld rechtstreeks of via social media te benaderen en te vragen of ze openstaan voor een oriënterend gesprek. Of door binnen je eigen netwerk te vragen wie contacten heeft. Merel: “Het is dus veel meer dan gewoon vacatures afwachten.”

Geen jobhopper

Merel: “De gesprekken met Alco waren een eyeopener. Ik vroeg me af of na een jaar van baan wisselen niet gek zou zijn, maar hij stelde me gerust en zei: “Met 1 baan kun je nooit een jobhopper zijn. Het beste moment om je te oriënteren is aan het begin van je carrière en wisselen van baan is daar onderdeel van”. En waar ik eerder mijn ervaring met marktonderzoek aan de kant zou gooien omdat ik totaal iets anders wil, heeft Alco me doen inzien dat ik die ervaring ook op andere vlakken in kan zetten.”

Ze besluit: “Ik werk nog steeds als marktonderzoeker. Maar dankzij het loopbaanadvies van Wijzer in je Werk weet ik nu wat het beste bij me past en heb ik er alle vertrouwen in dat ik snel mijn nieuwe droombaan ga vinden.”

Direct loopbaanadvies

Wil je meer informatie over een leven lang ontwikkelen, werk of solliciteren? Neem dan contact met ons op. We wijzen je graag de weg of voorzien je van concrete tips.

info@1werkcentrum.nl 085 130 6470