Wat is werkgeluk?

Wat werkgeluk precies is, is voor iedereen verschillend. Over het algemeen betekent het dat je met plezier naar je werk gaat, werk doet waar je voldoening uithaalt en dat je niet elke dag zit af te tellen tot het vrijdag is. Het is een manier van werken waar je energie van krijgt. Waar werkgeluk door bepaald wordt, verschilt ook per persoon. De een haalt veel energie uit de sociale contacten en een passend salaris, een ander vindt uitdagingen en autonomie belangrijker. Gebruik kunnen maken van je sterke kanten, je kwaliteiten, is ook een belangrijke factor voor meer werkgeluk.

Ken je kwaliteiten

Je kwaliteiten kennen is dus belangrijk om werk te kunnen doen waar je blij van wordt. Maar hoe bepaal je die? Ga eens in gesprek met je collega’s of leidinggevende over het onderwerp. Wat vinden zij jouw kwaliteiten?

Nog belangrijker dan wat andere vinden, is om zelf te bepalen waar je kwaliteiten liggen. Vaak zijn dat de werkzaamheden of taken waar je energie van krijgt. Vind je het lastig om dat te bepalen? Een test kan je vaak op weg helpen. Je vindt hier een overzicht van 4 interessante testen die vaak gebruikt worden in loopbaancoaching.

Het beste uit jezelf halen

Door je kwaliteiten te leren kennen en deze toe te passen in je werk, zorg je er dus voor dat je werk leuker wordt. Je haalt het beste uit jezelf en daar profiteer je van! Als je eenmaal weet wat je kwaliteiten zijn, is het goed om te kijken hoe vaak je ze toepast in je dagelijkse werk. Overleg eens met je leidinggevende: doe jij werk dat past bij je kwaliteiten? En als dat niet zo is, wat kunnen jullie daar samen aan doen? Misschien is een opleiding, cursus of een (deels) andere functie een mooie oplossing.

Direct advies?

Wil je meer informatie over een leven lang ontwikkelen, werk of solliciteren? Neem dan contact met ons op. We wijzen je graag de weg of voorzien je van concrete tips.

info@1werkcentrum.nl 085 130 6470